Miten ja miksi käyttää kasvivaloa?

Miten ja miksi käyttää kasvivaloa?

Kasvivalot: Tärkeää Tietoa Sisäkasvatukseen


Sisäkasvatuksessa kasvivalot ovat korvaamattomia erityisesti syksyn ja talven pimeinä kuukausina, jolloin luonnonvalo ei riitä. 

Kasvivalot jäljittelevät auringonvaloa ja antavat kasveille niiden tarvitsemaa valoa, mikä edistää niiden kasvua ja hyvinvointia. 

Valonpuute

Kasvit herkästi kärsivät sisätiloissa valonpuutteesta jossa kasvi ei saa riittävästi valoa fotosynteesiin ja kasvuun. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun kasvi on varjossa tai kun päivänvaloa on vähän, kuten talvella tai sisätiloissa. 

Mitä valonpuute aiheuttaa

 • Valonpuutteen seurauksena kasvin kasvu hidastuu, lehdet saattavat kellastua ja varista pois, ja kukinta voi jäädä heikoksi tai olemattomaksi. 
 • Kasvi saattaa myös tuottaa ohuita ja heikkoja versoja ja lehtiä. Ilman riittävää valoa kasvi ei voi suorittaa tehokasta fotosynteesiä, mikä voi johtaa siihen, että se ei saa tarpeeksi ravinteita ja energiaa kasvuunsa. 
 • Lisäksi valonpuute altistaa kasvin stressille ja tekee siitä haavoittuvaisen erilaisille taudeille ja tuholaisille.


Miksi Kasvivalot Ovat Tärkeitä?

Kasvit tarvitsevat valoa fotosynteesiin, prosessiin, jossa ne muuntavat valoa energiaksi. Valon määrä ja laatu vaikuttavat suoraan kasvien kasvuun, kukintaan ja sadon laatuun. Pimeään vuodenaikaan lisävalaistus on tarpeen, jotta kasvit voivat hyvin ja tuottavat satoa.


Kasvivalojen Tyypit

 • LED-valot: Energiatehokkaita, pitkäikäisiä ja vähäisiä lämpöä tuottavia. LED-valoissa on usein säädettävä spektri, mikä mahdollistaa valon mukauttamisen kasvien eri kasvuvaiheisiin.
 • Loisteputkivalot: Hyviä taimikasvatukseen ja pienten kasvien valaistukseen. Ne ovat edullisia ja kuluttavat vähän energiaa.
 • Kaasupurkauslamput (HID-valot): Sopivat suurille kasvihuoneille ja ammattikäyttöön. Näitä ovat esimerkiksi monimetallilamput (MH) ja suurpainenatriumlamput (HPS). Ne tuottavat paljon valoa, mutta myös lämpöä, joten hyvä ilmanvaihto on tarpeen.


Valaistuksen Määrä ja Aika

Kasvit tarvitsevat yleensä 12-16 tuntia valoa päivässä. Ajastimen käyttö varmistaa tasaisen valaistuksen. On tärkeää säätää valojen etäisyyttä kasveista, sillä liian lähellä oleva valo voi polttaa lehdet ja liian kaukana oleva valo ei anna riittävästi energiaa.


Valon Intensiivisyys ja Spektri

Kasvivalojen teho ja spektri vaikuttavat suoraan kasvien kasvuun. Sininen valo (400-500 nm) edistää lehtien kasvua, kun taas punainen valo (600-700 nm) on tärkeää kukintaan ja hedelmien muodostumiseen. Täyden spektrin valot tarjoavat sekä sinistä että punaista valoa, mikä tekee niistä monipuolisia ja sopivia kaikkiin kasvuvaiheisiin.


Käytännön Vinkkejä

 • Sijoitus: Aseta kasvivalot mahdollisimman lähelle kasveja ilman, että lehdet koskettavat valoa. Yksi hyvä nyrkkisääntö on pitää kasvivalot noin 15–40 senttimetrin päässä kasvien yläosasta. Tämä etäisyys voi vaihdella hieman riippuen käytetystä valotyypistä ja kasvien herkkyydestä. 
 • Aluksi on hyvä tarkkailla kasvien reaktiota valoon ja säätää sitten etäisyyttä tarvittaessa. 
 • Tasaisen kasvun ja terveyden kannalta on tärkeää seurata kasvien kuntoa ja reagoida tarvittaessa.
 • Ajastus: Käytä ajastinta, jotta valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti.
 • Seuranta: Tarkkaile kasvien kosteustasapainoa ja varmista, että ne saavat riittävästi vettä.

Kasvivalojen Hyödyt Sisäkasvatuksessa

 • Parempi Kasvu: Kasvivalot edistävät kasvien kasvua tarjoamalla riittävästi valoa fotosynteesiin, mikä johtaa vahvempiin ja terveempiin kasveihin.
 • Runsaampi Kukinta ja Sato: Oikeanlainen valaistus parantaa kukintaa ja sadon määrää, tehden sisäkasvatuksesta tuottoisampaa.
 • Vähemmän Tauteja ja Tuholaisia: Hyvin valaistut kasvit ovat vähemmän alttiita taudeille ja tuholaisille, koska ne ovat terveempiä ja vahvempia.


Esimerkkejä Sopivista Kasvivalaisimista

Verkkokaupastamme löydät useita sopivia kasvivalaisimia chilien ja muiden kasvien kasvatukseen:

Yhteenveto

Kasvivalot ovat keskeinen osa onnistunutta sisäkasvatusta. Valitsemalla oikean tyyppisen valon ja varmistamalla kasveille riittävän ja tasaisen valaistuksen, voit kasvattaa terveitä ja tuottoisia kasveja ympäri vuoden. 

Nauti vihreästä kotipuutarhasta ja sen tuomasta ilosta ja hyvinvoinnista.


Kommentit