Tomaatin kasvatus kotona

Tomaatin kasvatus kotona

Näin kasvatat mehukkaita ja maukkaita tomaatteja kotona ja pääset nauttimaan omavaraisuudesta. Näillä vinkeillä pääset alkuun ja pääset nautiskelemaan työsi hedelmistä!


TOMAATIN ESIKASVATUS

Taimien esikasvatus kestää yleensä n. 6–10 viikkoa, ennen kuin ne voidaan siirtää ulos. Aloita siis esikasvatus jo helmikuun lopulla tai maaliskuun aikana, jos kasvatat ulkona (Teltassa voit kuitenkin kasvattaa vuoden ajoista riippumatta.).

Siemenet kylvetään esikostutettuun kuohkeaan kylvö- ja taimimultaan tai esim. juurrutuskuutiohin. Itäminen on nopeinta 22–25 °C lämpötilassa. Kylvä yhteen astiaan 1-2 siementä ja peitä ohuella multakerroksella. Suihkuttele sumutepullolla multa kosteaksi. Voit idättää tomaatin esim. kätevässä minikasvihuoneessa, jonka läpinäkyvä kansi pitää kosteuden ja lämmön sisällä. 


HUOLEHDI KASVIEN VALONSAANNISTA

Sisätiloissa valonsaanti voi olla haasteellista, joten esimerkiksi tilava ikkunalauta on hyvä paikka tomaattikylvölle. Jos valo ikkunalla ei ole riittävää, harkitse kasvivalaisimen käyttöä, jotta taimet saavat tarvitsemansa energian, eivätkä varret venähdä turhan pitkiksi ja honkkeleiksi. Huolehdi myös, etteivät hennot taimet ota itseensä vetoa tai joudu kärvistelemään jatkuvassa auringon paahteessa.


TOMAATTIEN KOULIMINEN

Kun tomaatin taimet ovat hyvässä kasvussa, eli noin 10-15cm korkeita, on aika siirtää ne isompiin ruukkuihin. Jos olet kylvänyt tomaatit yhteen astiaan, on tomaatit siirrettävä omiin ruukkuihin aiemmin, ettei kasvutila lopu kesken. Yksittäin kylvetyt tomaatintaimet voidaan siirtää hieman myöhemmin. Tätä esikasvatuksen vaihetta kutsutaan koulimiseksi. Sopiva taimiruukun halkaisija on noin 10–14 cm. Kastele taimet ennen koulimista. 

Täytä ruukut noin puoliväliin asti taimimullalla, esimerkiksi BIOBIZZ Light Mixillä. Irroita taimi juuripaakkuineen hellävaroen kasvualustasta. 

Laita taimi ruukkuun ja lisää multaa taimen ympärille. Voit istuttaa taimet aiempaa syvemmälle, peittämällä osan varresta. Jätä alimmat lehdet pinnan yläpuolelle. Mullan alle jääneeseen varren osaan kasvaa aikanaan lisää juuria ja näin juuristo kasvaa suuremmaksi ja vahvemmaksi.

Tiivistä varovasti multaa taimen ympäriltä, sekä kastele multaa taimen ympäriltä varoen. Jatka tomaatin kasvatusta valoisalla paikalla tai kasvivalon avulla.

Sirkkalehdet ovat pyöreäreunaiset pikkulehdet alimpana varressa. Ne kuivettuvat ja putoavat yleensä itsekseen pois taimen kasvaessa, mutta ne voi poistaa myös käsin nyppäisemällä.


TOMAATINTAIMIEN LOPPUISTUTUS

Alkukesän säät vaihtelevat lumisateista helteisiin, joten tomaatteja ei kannata siirtää ulos ennen kuin yöpakkaset ovat varmasti ohi, kesäkuun alussa. 

Karaise taimia ennen lopullista ulos sijoittamista. Käytä kasveja ulkoilemassa viikon ajan, muutama tunti päivässä, suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa.

Suojaa taimet tarvittaessa hallaharsolla liialliselta auringonpaahteelta. 

Siirrä tomaatin taimet suureen kasvatusastiaan, kokeile kasvattamista esim. kangasruukussa tai suuressa muoviruukussa. Laita yksi taimi kuhunkin ruukkuun. 

Istuta hyvin lannoitettuun laadukkaaseen multaan, esimerkiksi BIOBIZZ All Mixiin.Tomaatintaimet istutetaan jälleen hieman entistä syvemmellä, jolloin varsi kasvattaa lisää juuria ja kasvu tukevoituu.istuta taimi ja kastele.Huom. 

Sisällä ilman lisävaloa kasvatetut taimet saattavat venähtää valonpuutteen vuoksi. Venähtäneet taimet kannattaa istuttaa vinoon, jolloin osa varresta peitetään mullalla. 

Tomaatti kasvattaa mullan sisään jäänestä varresta lisää juuria joka antaa kasville lisää tukea.

Ulkona tomaatit viihtyvät parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, joka tarjoaa myös tuulensuojaa.


TOMAATIN RAVINTEET JA KASTELU

Taimia kastellaan aluksi pelkällä vedellä ja lannoitus aloitetaan vasta kun koulittuun taimeen on ilmestynyt uusi lehti. Hyvin varastolannoitteita sisältävään kasvualustaan ei lisälannoitusta tarvita, mutta jos varastoravinteita ei ole, lisätään lannoitteita n. kerran viikossa kasteluveden mukana. Kokeile kasvuvaiheessa esim. 100% Orgaanista BIOBIZZIN Bio Growta joka on kasvuvaiheeseen tarkoitettu orgaaninen kasviravinne, se aktivoi substraatin bakteeriflooran orgaanisen sokerijuurikas-uutteen ansiosta tai BIOBIZZ Fish Mixiä, joka kiihdyttää kaikkien elävien organismien kasvua alustassa, stimuloi mikro-organismien ja hyödyllisten bakteerien tuotantoa. BIOBIZZ Fish Mix muuttaa huonolaatuisen maan rikkaaksi ja ravinteikkaaksi maaperäksi. 

Kukintovaiheessa suosittelemme käyttämään BIOBIZZ Bloomia joka tarjoaa kaikki tarvittavat ravinteet kukkien ja hedelmien kehittymiseen ja TOP MAX Kukinnan vahvistajaa, joka lisää tomaattien kokoa, parantaa ravinteiden imeytymistä ja tuottaa makeampia, tasaisempia satoja. 

Tomaatit tarvitsevat erityisesti kuumina päivinä runsaasti vettä, jopa 2–3 litraa per kasvi. Pilvisinä päivinä kastelutarve on vähäisempi, eikä päivittäinen kastelu ole välttämättä edes tarpeen. Kasteluun kannattaa käyttää vettä, joka on hetken saanut seistä ja lämmetä. Kastelu kannattaa sijoittaa aamuun, jolloin multa ehtii kuivahtaa yöksi. 

Suosittelemme myös kokeilemaan BIOBIZZIN ALG-A-MICiä, joka on valmistettu laadukkaasta kylmäpuristetusta merilevästä ja on pelastus tilanteissa, joissa esiintyy ylilannoitusta, ravinteiden puutteita, tauteja tai lämpötilan vaihteluita ja on yleisesti kasveja elvyttävä tuote.

Tutustu orgaanisiin BIOBIZZ ravinteisiin, sekä muihin kasviravinteisiimmeBIOBIZZ Fish Mixiä.


KASVIN TUENTA JA MUU HOITO

Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Tee tukinaruista riittävän löysiä, ettei varsi vahingoitu. 

Kun ensimmäinen terttu alkaa kypsyä, poista alimpia lehtiä tai taita pois valon edestä kypsymisen nopeuttamiseksi. 

Poista lehtiä kerran viikossa, maksimissaan kaksi lehteä kerrallaan. 

Lehtiä ei poisteta kypsyvän tertun yläpuolelta, sillä ylemmät lehdet yhteyttävät ravinteita alapuolellaan kehittyvälle tertulle.Runkotomaatit latvotaan kesän lopulla. 

Leikkaa latva ylimmän kukkatertun yläpuolelle jää kaksi lehteä. 

Latvomisen jälkeen tomaatti keskittää energiansa sadon kypsyttämiseen.


PÖLYTYS

Tomaatti tarvitsee onnistuneen tuuli- tai hyönteispölytyksen tuottaakseen hedelmää. Kasvihuoneessa on hyvä varmistaa pölytys tärisyttämällä kasvia tai tukilankoja kevyesti. 

Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja tärisyttää muutaman kerran viikossa. 


TOMAATTIEN VARKAAT

Varkaiksi kutsutaan lehden ja rungon väliin kasvavia uusia versoja, jotka kasvavat nopeasti ja varastavat kasvilta voimaa huonontaen satoa, nypi ne siis pois, paitsi jos tomaattilajikkeesi ohjeissa sanotaan muuta.


MITÄ KASVIN LEHDET KERTOVAT

Lehtien keltaiset laikut kielivät, että tomaattisi saattaa tarvita lisää lannoitetta. Se voi kertoa myös liikakastelusta.

Lehtiin ilmaantuu valkosia laikkuja esimerkiksi silloin, kun kasvi on ollut liian voimakkaassa auringonpaisteessa. 


TUHOLAISET

Tomaattikasveissa esiintyvät tuholaiset voivat ilmetä monin eri tavoin riippuen tuholaisen lajista ja vaurion vakavuudesta. 

Reikiä lehdissä: Tietyt tuholaiset, kuten kirvat ja lehtikirvat, syövät kasvin lehtiä ja jättävät niihin reikiä. Nämä reiät voivat vaihdella pienistä pisteistä suurempiin reikiin, ja ne voivat heikentää kasvin kykyä fotosynteesiin.

Lehtien kellastuminen ja kuivuminen: Joillakin tuholaisilla, kuten punkkeilla ja ripsiäisillä, voi olla imukärsiä, jotka imevät kasvin solujen nesteitä. Tämä voi johtaa lehtien kellastumiseen, kuivumiseen ja lopulta varisten putoamiseen.

Kasvupisteen vaurioituminen: Jos kasvin kasvupiste vaurioituu, se voi johtaa kasvun hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun tuholaiset, kuten etanat ja kotilot, syövät kasvin herkimpiä osia.

Kasvuston heikkeneminen: Jos tomaattikasvi on saanut vakavia tuholaisvaurioita, se voi yleisesti heikentyä. Tämä voi ilmetä hitaampana kasvuna, pienempinä satoja, lehtien värin muutoksina tai kokonaisten kasvien kuolemisena.

On tärkeää tarkkailla tomaattikasveja säännöllisesti ja reagoida nopeasti, jos havaitset merkkejä tuholaisista. Varhainen havaitseminen ja asianmukainen torjunta auttavat estämään tuholaisongelmien leviämisen ja suojelemaan tomaattisatoa.

Toivottavasti tämä ohjeistus auttaa sinua onnistumaan tomaatinkasvatuksessa ja nauttimaan herkullisista, kotikasvatetuista tomaateista! 

Tomaattien kasvatus voi olla palkitsevaa ja hauskaa, ja huolellisella hoidolla saat varmasti runsaan ja maukkaan sadon. 


Hyviä kasvatustarinoita ja mehukkaita tomaatteja kaikille!

Kommentit