Taimien esikasvatus kestää yleensä n. 6–10 viikkoa, ennen kuin ne voidaan siirtää ulos. Aloita siis esikasvatus jo helmikuun lopulla tai maaliskuun aikana, jos kasvatat ulkona.
(Teltassa voit kuitenkin kasvattaa vuoden ajoista riippumatta.)
Siemenet kylvetään esikostutettuun kuohkeaan kylvö- ja taimimultaan tai esim. juurrutuskuutiohin. Itäminen on nopeinta 22–25 °C lämpötilassa.
Kylvä yhteen astiaan 1-2 siementä ja peitä ohuella multakerroksella. Suihkuttele sumutepullolla multa kosteaksi.
Voit idättää tomaatin esim. kätevässä minikasvihuoneessa, jonka läpinäkyvä kansi pitää kosteuden ja lämmön sisällä.
Sisätiloissa valonsaanti voi olla haasteellista, joten esimerkiksi tilava ikkunalauta on hyvä paikka tomaattikylvölle. Jos valo ikkunalla ei ole riittävää, harkitse kasvivalaisimen käyttöä, jotta taimet saavat tarvitsemansa energian, eivätkä varret venähdä turhan pitkiksi ja honkkeleiksi. Huolehdi myös, etteivät hennot taimet ota itseensä vetoa tai joudu kärvistelemään jatkuvassa auringon paahteessa.
Kun tomaatin taimet ovat hyvässä kasvussa, eli noin 10-15cm korkeita, on aika siirtää ne isompiin ruukkuihin. Jos olet kylvänyt tomaatit yhteen astiaan, on tomaatit siirrettävä omiin ruukkuihin aiemmin, ettei kasvutila lopu kesken. Yksittäin kylvetyt tomaatintaimet voidaan siirtää hieman myöhemmin. Tätä esikasvatuksen vaihetta kutsutaan koulimiseksi.
Sopiva taimiruukun halkaisija on noin 10–14 cm.
Sirkkalehdet ovat pyöreäreunaiset pikkulehdet alimpana varressa. Ne kuivettuvat ja putoavat yleensä itsekseen pois taimen kasvaessa, mutta ne voi poistaa myös käsin nyppäisemällä.
Alkukesän säät vaihtelevat lumisateista helteisiin, joten tomaatteja ei kannata siirtää ulos ennen kuin yöpakkaset ovat varmasti ohi, kesäkuun alussa.
Karaise taimia ennen lopullista ulos sijoittamista. Käytä kasveja ulkoilemassa viikon ajan, muutama tunti päivässä, suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa.
Suojaa taimet tarvittaessa hallaharsolla liialliselta auringonpaahteelta.
Huom. Sisällä ilman lisävaloa kasvatetut taimet saattavat venähtää valonpuutteen vuoksi. Venähtäneet taimet kannattaa istuttaa vinoon, jolloin osa varresta peitetään mullalla. Tomaatti kasvattaa mullan sisään jäänestä varresta lisää juuria joka antaa kasville lisää tukea.
Ulkona tomaatit viihtyvät parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, joka tarjoaa myös tuulensuojaa.
Taimia kastellaan aluksi pelkällä vedellä ja lannoitus aloitetaan vasta kun koulittuun taimeen on ilmestynyt uusi lehti. Hyvin varastolannoitteita sisältävään kasvualustaan ei lisälannoitusta tarvita, mutta jos varastoravinteita ei ole, lisätään lannoitteita n. kerran viikossa kasteluveden mukana.
Kokeile kasvuvaiheessa esim. 100% Orgaanista BIOBIZZIN Bio Growta joka on kasvuvaiheeseen tarkoitettu orgaaninen kasviravinne, se aktivoi substraatin bakteeriflooran orgaanisen sokerijuurikas-uutteen ansiosta tai BIOBIZZ Fish Mixiä, joka kiihdyttää kaikkien elävien organismien kasvua alustassa,stimuloi mikro-organismien ja hyödyllisten bakteerien tuotantoa. BIOBIZZ Fish Mix muuttaa huonolaatuisen maan rikkaaksi ja ravinteikkaaksi maaperäksi. Kukintovaiheessa suosittelemme käyttämään BIOBIZZ Bloomia joka tarjoaa kaikki tarvittavat ravinteet kukkien ja hedelmien kehittymiseen ja TOP MAX Kukinnan vahvistajaa, joka lisää tomaattien kokoa, parantaa ravinteiden imeytymistä ja tuottaa makeampia, tasaisempia satoja.
Tomaatit tarvitsevat erityisesti kuumina päivinä runsaasti vettä, jopa 2–3 litraa per kasvi. Pilvisinä päivinä kastelutarve on vähäisempi, eikä päivittäinen kastelu ole välttämättä edes tarpeen. Kasteluun kannattaa käyttää vettä, joka on hetken saanut seistä ja lämmetä. Kastelu kannattaa sijoittaa aamuun, jolloin multa ehtii kuivahtaa yöksi.
Suosittelemme myös kokeilemaan BIOBIZZIN Alg-A-MIGiä, joka on valmistettu laadukkaasta kylmäpuristetusta merilevästä ja on pelastus tilanteissa, joissa esiintyy ylilannoitusta, ravinteiden puutteita, tauteja tai lämpötilan vaihteluita ja on yleisesti elvyttävä tuote.
Tutustu orgaanisiin BIOBIZZ ravinteisiin, sekä muihin kasviravinteisiimmeBIOBIZZ Fish Mixiä.
Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Tee tukinaruista riittävän löysiä, ettei varsi vahingoitu. Kun ensimmäinen terttu alkaa kypsyä, poista alimpia lehtiä tai taita pois valon edestä kypsymisen nopeuttamiseksi.
Poista lehtiä kerran viikossa, maksimissaan kaksi lehteä kerrallaan. Lehtiä ei poisteta kypsyvän tertun yläpuolelta, sillä ylemmät lehdet yhteyttävät ravinteita alapuolellaan kehittyvälle tertulle.
Runkotomaatit latvotaan kesän lopulla. Leikkaa latva ylimmän kukkatertun yläpuolelle jää kaksi lehteä. Latvomisen jälkeen tomaatti keskittää energiansa sadon kypsyttämiseen.
Tomaatti tarvitsee onnistuneen tuuli- tai hyönteispölytyksen tuottaakseen hedelmää. Kasvihuoneessa on hyvä varmistaa pölytys tärisyttämällä kasvia tai tukilankoja kevyesti. Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja tärisyttää muutaman kerran viikossa.
Varkaiksi kutsutaan lehden ja rungon väliin kasvavia uusia versoja, jotka kasvavat nopeasti ja varastavat kasvilta voimaa huonontaen satoa, nypi ne siis pois, paitsi jos tomaattilajikkeesi ohjeissa sanotaan muuta.
Tomaattikasveissa esiintyvät tuholaiset voivat ilmetä monin eri tavoin riippuen tuholaisen lajista ja vaurion vakavuudesta. Tässä muutamia yleisiä merkkejä:
On tärkeää tarkkailla tomaattikasveja säännöllisesti ja reagoida nopeasti, jos havaitset merkkejä tuholaisista. Varhainen havaitseminen ja asianmukainen torjunta auttavat estämään tuholaisongelmien leviämisen ja suojelemaan tomaattisatoa.